14 Temmuz 2025, 09:15
Rusya Savunma Bakanlığı, Donetsk Halk Cumhuriyeti’nde Pokrovsk yakınlarındaki Vodyane ve Novodmytrivka köylerini ele geçirdiğini duyurdu. ISW raporları, bu ilerleyişin T-0504 ve T-0406 karayollarını keserek Pokrovsk’u lojistik olarak izole etme ve Myrnohrad’a doğru ilerleme stratejisinin parçası olduğunu gösteriyor. Ukrayna Genelkurmay Başkanı Oleksandr Sırski, Rus güçlerinin 122 mm topçu sistemleri ve Lancet dronlarıyla yoğun baskı uyguladığını, fakat Ukrayna’nın 25. Hava İndirme Tugayı’nı konuşlandırarak savunma hatlarını güçlendirdiğini bildirdi. Bu çatışmalar, Rusya’nın Donetsk’teki kontrolünü genişletme çabasını yansıtırken, Ukrayna’nın direnci lojistik hatlar üzerindeki baskıyı artırıyor ve Rus ilerleyişini pahalı kılıyor. (TASS, Reuters, ISW)
14 Temmuz 2025, 10:30
ABD Başkanı Donald Trump, NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ile Beyaz Saray’da yaptığı görüşmede, Ukrayna’ya Patriot PAC-3 hava savunma sistemleri gönderileceğini açıkladı. Teslimatın kapsamı ve zamanlaması belirsiz kalsa da, bu sistemler Rus Kinzhal hipersonik füzelerine ve S-400 saldırılarına karşı Ukrayna’nın hava savunmasını güçlendirmeyi hedefliyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı, sevkiyatları “NATO’nun savaş kışkırtıcılığı” olarak nitelendirerek Karadeniz’de misilleme sinyali verdi. Bu gelişme, Ukrayna’nın kritik altyapısını koruma kapasitesini artırabilir, fakat Rusya’nın Karadeniz’deki deniz tatbikatlarını yoğunlaştırması bölgesel gerilimi tırmandırabilir. (BBC, The Washington Post)
14 Temmuz 2025, 11:45
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna’ya yapılan Batı silah sevkiyatlarını “meşru hedef” olarak gördüklerini ve NATO’nun çatışmaya doğrudan dahil olduğunu savundu. Lavrov’un Moskova’da yaptığı basın toplantısında, özellikle ABD ve İngiltere’yi Ukrayna’ya uzun menzilli füze sistemleri sağlamakla suçlaması, Kremlin’in caydırıcılık stratejisini sertleştirdiğini gösteriyor. Bu söylem, NATO’nun Ukrayna’ya desteğini artırma planlarını gölgede bırakarak barış görüşmelerine olan güveni zedeliyor ve Rusya-NATO ilişkilerinde yeni bir gerginlik dalgası yaratıyor. (Sputnik, TASS)
14 Temmuz 2025, 12:20
X platformunda, Rus güçlerinin Zaporojye’de Melitopol yakınlarındaki bir köprüye düzenlediği hava saldırısında 10 sivilin öldüğü iddia edildi. Ukrayna Savunma Bakanlığı, saldırının gerçekleştiğini doğruladı, fakat kayıp sayısını teyit etmedi, yalnızca altyapı hasarının ciddi olduğunu belirtti. Saldırı, Zaporojye’nin lojistik hatlarını keserek insani yardım dağıtımını aksatıyor. Bölgedeki sivil nüfusun güvenliği daha da kötüleşirken, bu durum yerel halkı göçe zorlayabilir ve uluslararası insani yardım çağrılarını güçlendirebilir. (X Posts, Reuters)
14 Temmuz 2025, 13:00
Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna’ya 200 ton gıda, ilaç ve battaniye içeren insani yardım sevkiyatı gönderildiğini duyurdu. Kızılhaç ile koordineli olarak Donetsk ve Harkiv’deki mülteci kamplarına dağıtılacak bu yardım, savaşın yıprattığı sivillere destek olmayı hedefliyor. Türkiye’nin bu girişimi, 2022’den beri sürdürdüğü insani yardım çabalarının bir devamı niteliğinde. Yardım, Ukrayna’daki insani krizi hafifletirken, Türkiye’nin çatışmadaki tarafsız arabuluculuk rolünü uluslararası toplum nezdinde güçlendiriyor. (www.mfa.gov.tr)
14 Temmuz 2025, 14:30
Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, NATO ile uzun menzilli Storm Shadow ve ATACMS füzelerini kapsayan bir savunma anlaşması için görüşmelere başladığını duyurdu. Bu görüşmeler, Ukrayna’nın Rus hava ve topçu saldırılarına karşı taarruz kapasitesini artırmayı hedefliyor. NATO’nun Brüksel’deki toplantısında, Ukrayna’nın füze sistemleri için eğitim ve lojistik destek talebi de ele alındı. Bu adım, Ukrayna’nın doğu cephelerinde Rus ilerleyişine karşı koymasını güçlendirebilir, fakat Rusya’nın misilleme tehditleri Karadeniz ve Donbas’ta gerilimi tırmandırabilir. (Reuters, BBC)
14 Temmuz 2025, 15:15
Rusya, Harkiv’de Ukrayna’ya ait bir mühimmat deposuna S-300 füzeleriyle saldırı düzenlediğini iddia etti. Ukrayna Savunma Bakanlığı, saldırının gerçekleştiğini doğruladı, buna rağmen hasarın sınırlı olduğunu ve yedek stoklarla operasyonların devam ettiğini bildirdi. Bu saldırı, Ukrayna’nın doğu cephesindeki lojistik hatlarını hedef alarak mühimmat tedarikini aksatmayı amaçlıyor. Harkiv’deki lojistik kesintiler, Ukrayna’nın savunma kapasitesini zorlayabilir ve Rus güçlerinin kuzeydoğu cephesinde baskıyı artırmasına olanak tanıyabilir. (TASS, The Guardian)
14 Temmuz 2025, 16:00
X platformunda, Rus ordusunun nükleer silah hazırlığı yaptığına dair iddialar dolaşıma girdi. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, bu iddiaları “provokatif yalanlar” olarak nitelendirerek bilgi savaşının bir parçası olduğunu savundu. Doğrulanmamış bu iddialar, uluslararası toplumda endişe yaratıyor ve NATO’nun Ukrayna’ya desteğini artırma kararlarını etkileyebilir. Yine de, Kremlin’in hızlı yalanlaması, gerilimi düşürme çabası olarak görülüyor, fakat barış görüşmelerine olan güveni zedeliyor. (X Posts, TASS)
14 Temmuz 2025, 17:30
Ukrayna, AB ile enerji altyapısının onarımı için 50 milyon euroluk bir yardım anlaşması imzaladı. Fon, Rus füzelerinin hedef aldığı Harkiv ve Zaporojye’deki elektrik şebekelerinin onarımına odaklanacak. AB Komisyonu, bu yardımın Ukrayna’nın kış aylarındaki enerji güvenliğini artırmayı hedeflediğini belirtti. Bu anlaşma, Ukrayna’nın enerji altyapısını yeniden inşa etme çabalarını desteklerken, dış bağımlılık tartışmalarını alevlendiriyor ve Rusya’nın enerji tesislerine yönelik saldırılarını yoğunlaştırmasına neden olabilir. (Euronews, Reuters)
14 Temmuz 2025, 18:45
ABD Başkanı Trump, Florida’daki bir konuşmasında, Rusya’nın 50 gün içinde Ukrayna ile anlaşmaması halinde gümrük tarifelerini %100 artıracağını duyurdu. Bu tehdit, Rusya’nın enerji ve çelik ihracatını hedef alarak ekonomik baskıyı artırmayı amaçlıyor. Kremlin, bu açıklamayı “ekonomik şantaj” olarak nitelendirdi. Tarifeler, Rusya’nın ekonomik dayanıklılığını sınarken, Moskova’nın Çin ve Hindistan gibi alternatif pazarlara yönelmesini hızlandırabilir, fakat barış müzakerelerini karmaşıklaştırabilir. (Axios, BBC)
14 Temmuz 2025, 19:20
Rusya, Kırım’daki Sevastopol limanında Ukrayna’ya ait bir deniz İHA’sını düşürdüğünü iddia etti. Ukrayna Savunma Bakanlığı, olayı yalanlamadı, fakat detay paylaşmadı. Bu olay, Rusya’nın Kırım’daki askeri kontrolünü koruma çabasını yansıtırken, Karadeniz’de Ukrayna’nın İHA operasyonlarını artırması deniz güvenliğini tehdit ediyor. Bu durum, Karadeniz’deki ticari ve askeri hareketliliği riske atabilir. (TASS, Ukrinform)
14 Temmuz 2025, 20:00
Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Rusya ve Ukrayna dışişleri bakanlarını İstanbul’da barış görüşmeleri için bir araya getirmeyi önerdiğini duyurdu. Bu teklif, Türkiye’nin 2022’den beri sürdürdüğü arabuluculuk çabalarının bir uzantısı olup, çatışmanın diplomatik çözümüne yönelik umutları canlandırmayı hedefliyor. Yine de, Rusya’nın “ön koşulsuz müzakere” talebi ve Ukrayna’nın “toprak bütünlüğü” şartı, görüşmelerin başarısını sınırlayabilir. (www.mfa.gov.tr)
14 Temmuz 2025, 21:15
Ukrayna Genelkurmay Başkanı Sırski, Donetsk’te Rus güçlerinin 1,200 kayıp verdiğini ve 15 zırhlı aracı kaybettiğini iddia etti. Rusya Savunma Bakanlığı, bu rakamları “abartılı propaganda” olarak yalanladı, kayıpların çok daha düşük olduğunu savundu. Bu iddialar, Rus ordusunun moralini etkileyebilir, fakat doğrulanmamış rakamlar bilgi savaşını körüklüyor ve uluslararası toplumun çatışmaya bakışını şekillendirebilir. (Ukrayna Savunma Bakanlığı, TASS)
14 Temmuz 2025, 22:30
NATO, Ukrayna’ya 10 yeni HIMARS sistemi teslim edileceğini duyurdu; sevkiyatın Ağustos 2025’te tamamlanması planlanıyor. Bu sistemler, Ukrayna’nın Rus topçu mevzilerine karşı uzun menzilli taarruz kabiliyetini artırmayı hedefliyor. NATO’nun lojistik desteği, Ukrayna’nın doğu cephesindeki operasyonlarını güçlendirebilir, fakat Rus elektronik harp sistemlerinin HIMARS’ı hedef alması etkinliklerini sınırlayabilir. (BBC, Reuters)
15 Temmuz 2025, 00:00
Rusya, Kursk bölgesinde Ukrayna’ya ait bir Bayraktar TB2 dronunu düşürdüğünü iddia etti. Ukrayna Savunma Bakanlığı, saldırı girişimi hakkında yorum yapmadı. Bu olay, Ukrayna’nın Rus topraklarında sınırlı taarruzlar düzenleyerek Moskova’yı rahatsız etme çabasını yansıtırken, Rusya’nın hava savunma sistemlerini güçlendirmesine yol açabilir. (TASS, Euronews)
15 Temmuz 2025, 01:30
BM İnsan Hakları Ofisi, Ukrayna’daki sivil kayıpların son 6 ayda %15 arttığını raporladı; Donetsk ve Sumy’deki Rus topçu ve dron saldırıları bu artışın ana nedeni. Rapor, uluslararası insani yardım çağrılarını güçlendiriyor, fakat Rusya ve Ukrayna arasındaki siyasi gerilimler, yardım dağıtımını engelliyor. Bu durum, mülteci akınını artırabilir ve Avrupa’daki insani yardım kapasitesini zorlayabilir. (UN News, The Guardian)
15 Temmuz 2025, 03:00
Rusya, Ukrayna’nın doğusundaki Kostiantynivka’da bir enerji santraline Kh-101 seyir füzeleriyle saldırı düzenlediğini iddia etti. Ukrayna Enerji Bakanlığı, santralin ciddi hasar gördüğünü doğruladı, bu durumun Donetsk bölgesindeki elektrik arzını %30 azalttığını belirtti. Bu saldırı, Ukrayna’nın enerji altyapısını hedef alarak sivil nüfusu kış aylarında zor durumda bırakabilir. (TASS, Ukrinform)
15 Temmuz 2025, 04:15
Ukrayna, Almanya’dan 20 ek Leopard 2A6 tankı talep ettiğini duyurdu. Almanya Savunma Bakanlığı, talebi değerlendirdiğini, fakat lojistik ve eğitim gereksinimlerinin sevkiyatı geciktirebileceğini bildirdi. Bu tanklar, Ukrayna’nın Donetsk’teki zırhlı savunmasını güçlendirebilir, fakat teslimat süreleri ve bakım zorlukları kısa vadeli etkisi sınırlayabilir. (Reuters, Deutsche Welle)
15 Temmuz 2025, 06:30
X platformunda, Rus güçlerinin Donetsk’te kimyasal silah kullandığına dair iddialar yayıldı; Ukrayna Savunma Bakanlığı, iddiaları araştırdığını bildirdi. Rusya Savunma Bakanlığı, bu iddiaları “asılsız” olarak reddetti. Doğrulanmamış bu iddialar, Kimyasal Silahlar Sözleşmesi kapsamında uluslararası soruşturmaları tetikleyebilir, fakat propaganda savaşını güçlendirme riski taşıyor. (X Posts, Reuters)
15 Temmuz 2025, 07:15
Türkiye Milli Savunma Bakanlığı, NATO’nun Ukrayna’ya askeri destek kapasitesini güçlendirme çabalarına Türkiye’nin lojistik ve stratejik katkılar sağladığını duyurdu. Bu destek, NATO’nun HIMARS ve Patriot sevkiyatlarının koordinasyonunu kolaylaştırıyor ve Türkiye’nin ittifak içindeki rolünü güçlendiriyor, özellikle Karadeniz bölgesinde istikrarı destekleme çabalarında. (www.msb.gov.tr)
15 Temmuz 2025, 08:00
Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Rusya ve Ukrayna arasında esir takası için yeni bir görüşme planladığını duyurdu. 2023’te 200’den fazla esirin değişimini sağlayan Türkiye, bu girişimiyle savaşın insani yükünü hafifletmeyi hedefliyor. Bu görüşmeler, esir aileleri için umut yaratırken, Türkiye’nin tarafsız arabuluculuk rolünü uluslararası toplumda pekiştiriyor, fakat tarafların güven eksikliği başarıyı sınırlayabilir. (www.mfa.gov.tr)
Politik DeğerlendirmeRusya, Donetsk’te Pokrovsk çevresinde yerleşim birimleri ele geçirerek doğu Ukrayna’daki kontrolünü güçlendirmeye çalışıyor. Yine de, Ukrayna’nın iddia ettiği yüksek Rus kayıpları (günlük 1,200) ve Trump’ın %100 gümrük tarifesi tehdidi, Moskova’yı ekonomik ve askeri açıdan sıkıştırıyor. Ukrayna, Patriot ve HIMARS sevkiyatlarıyla savunmasını güçlendiriyor; AB ile 50 milyon euroluk enerji anlaşması, savaşın yıprattığı altyapıyı onarmayı hedefliyor. Buna rağmen, NATO’nun uzun menzilli füze görüşmeleri, Rusya’nın sert söylemleriyle gerilimi tırmandırıyor. Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın İstanbul’daki barış görüşmesi önerisi, diplomatik liderliğini öne çıkarıyor. X platformundaki nükleer ve kimyasal silah iddiaları, bilgi savaşını körüklüyor; Kremlin’in yalanlamaları propaganda çabalarını yansıtıyor. BM’nin sivil kayıp raporları, uluslararası baskıyı artırıyor, fakat Rusya’nın müzakereye isteksizliği çözümü zorlaştırıyor.
Ukrayna’nın Kursk’taki dron girişimleri, Rusya’yı savunma pozisyonuna zorluyor; Harkiv ve Sumy’deki Rus saldırıları ise sivil altyapıyı hedef alıyor. Kremlin’in Kırım’daki İHA savunması, işgal bölgelerindeki kontrolü koruma çabasını gösteriyor. ABD’nin ekonomik yaptırımları ve NATO’nun askeri desteği, Ukrayna’ya avantaj sağlıyor; buna rağmen, Avrupa’daki enerji krizi desteği sınırlandırabilir. Türkiye’nin esir takası girişimleri, insani bir çıkış sunuyor, fakat tarafların memorandumlarındaki zıtlıklar diplomatik ilerlemeyi engelliyor. Zelenskyy hükümetinin NATO entegrasyon çabaları, uzun vadeli güvenlik arayışını yansıtıyor; yine de, Rus enerji saldırıları kışı zorlaştırıyor. Türkiye’nin arabuluculuğu, barış için umut ışığı sunuyor.
Askeri DeğerlendirmeRusya’nın Donetsk’te Pokrovsk yakınlarında iki yerleşim birimini ele geçirmesi, ISW’nin T-0504 ve T-0406 karayollarını kesme stratejisiyle uyumlu olup Pokrovsk’u kuşatma çabasını gösteriyor. Yine de, Ukrayna’nın savunma hatlarını güçlendirmesi ve iddia edilen 1,200 Rus kaybı, Moskova’nın ilerleyişini pahalı kılıyor. Rus dron ve füze saldırıları, Harkiv’deki mühimmat deposunu ve Sumy’deki sivil altyapıyı hedef alarak yıpratma taktiğini sürdürüyor. X platformundaki kimyasal silah iddiaları doğrulanmamış, fakat bilgi savaşının yoğunluğunu yansıtıyor. Rusya’nın Kırım’daki İHA savunması ve Kursk’taki dron püskürtmesi, işgal bölgelerindeki kontrolü koruma çabasını ortaya koyuyor. ISW’ye göre, Rus kayıpları (2024’te günde ortalama 1,180) sürdürülebilirliği tehdit ediyor.
Ukrayna, Patriot, HIMARS ve Leopard 2 sevkiyatlarıyla savunma ve taarruz kapasitesini güçlendiriyor. Kursk’taki dron girişimleri, Rus hatlarını rahatsız etmeyi hedeflerken, Özel Harekat Birlikleri’nin sızma operasyonları stratejik baskıyı artırıyor. Buna rağmen, Rus topçusunun doğu sektöründeki etkinliği ve Ukrayna’nın lojistik zorlukları, karşı taarruzları sınırlandırıyor. Türkiye Milli Savunma Bakanlığı, NATO’nun Ukrayna’ya destek çabalarına katkıda bulunarak ittifakın koordinasyonunu güçlendiriyor. NATO’nun füze anlaşmaları, Rusya’nın tepkisini çekerken, Türkiye’nin insani yardımları mülteci bölgelerindeki güvenliği destekliyor. Savaş, yüksek kayıplar ve altyapı hasarıyla yıpratma harbine dönüşüyor; Türkiye’nin arabuluculuğu diplomatik bir çıkış sunuyor.
Son TahlilRusya-Ukrayna Savaşı, Donetsk’teki Rus ilerleyişi ve Ukrayna’nın savunma çabalarıyla yıpratma harbi olarak sürüyor. Rusya, Pokrovsk çevresinde karayollarını keserek stratejik avantaj arıyor; yine de, yüksek kayıplar ve Trump’ın tarifeleri Moskova’yı zorluyor. Ukrayna, Patriot ve HIMARS sevkiyatlarıyla savunmasını güçlendiriyor, fakat Rus dron ve füze saldırıları altyapıyı hedef alarak kışı zorlaştırıyor. Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın İstanbul’daki barış görüşmesi önerisi ve 200 tonluk insani yardımı, diplomatik bir çıkış sunuyor; buna rağmen, tarafların zıt pozisyonları uzlaşmayı engelliyor. X platformundaki nükleer ve kimyasal silah iddiaları, bilgi savaşını körüklüyor; Kremlin’in yalanlamaları gerilimi düşürme çabası.
Ukrayna’nın Kursk’taki dron saldırıları ve NATO entegrasyon çabaları, stratejik baskıyı artırıyor; fakat Rus topçusunun etkinliği ve sivil hedefli saldırılar, dayanıklılığı sınıyor. AB’nin enerji yardımı ve BM’nin sivil kayıp raporları, uluslararası desteği güçlendiriyor; buna rağmen, Avrupa’daki enerji krizi risk oluşturuyor. Rusya’nın Kırım ve Kursk’taki savunma önlemleri, işgal bölgelerindeki kontrolü koruyor. Türkiye’nin esir takası görüşmeleri, insani çözüm umudu sunuyor; dolayısıyla, savaşın yoğunluğu kısa vadeli çözümü zorlaştırıyor. NATO’nun desteği ve Türkiye’nin arabuluculuğu, uzun vadede barış için kritik.
SWOT Analizi Aktör Güçlü Yönler Zayıf Yönler Fırsatlar Tehditler Rusya - Topçu ve dron kapasitesi - İşgal bölgelerindeki kontrol - Enerji kaynakları - Askeri yığınak - K.Kore ve Çin ile ittifak - Yüksek kayıplar - Ekonomik yaptırımlar - Lojistik zorluklar - Uluslararası izolasyon - İç siyasi baskılar - Donetsk’teki ilerleyiş - Türkiye’nin arabuluculuğu - BRICS ittifakını güçlendirme - Enerji pazarını koruma - Askeri yenileme - Ukrayna’nın karşı taarruzları - NATO’nun silah desteği - ABD’nin ekonomik yaptırımları - Sivil kayıp kınamaları - İç protestolar Ukrayna - NATO ve ABD desteği - Yüksek toplumsal dayanışma - Özel harekat kabiliyeti - Savunma hatlarının direnci - Uluslararası tanınma - Altyapı hasarı - Askeri personel eksikliği - Ekonomik kriz - Lojistik zorluklar - Sivil kayıplar - Patriot ve HIMARS sevkiyatları - AB enerji yardımı - Türkiye’nin arabuluculuğu - NATO entegrasyonu - Uluslararası yardım - Rus dron ve füze saldırıları - Enerji altyapısı hasarı - Kış koşulları - Avrupa’da destek yorgunluğu - İç siyasi gerilimler ABD - Küresel askeri güç - Teknolojik liderlik - Yaptırım kapasitesi - NATO liderliği - İstihbarat ağı - İç siyasi bölünmeler - Yardım yorgunluğu - Bölgesel güven eksikliği - Askeri varlık azaltımı - Koordinasyon zorlukları - Ukrayna ile savunma anlaşmaları - Türkiye’nin arabuluculuğu - NATO’nun güçlenmesi - Ekonomik baskıyı artırma - Teknolojik destek - Rusya’nın misillemeleri - Çin’in etkisi - Avrupa’da enerji krizi - İç kamuoyu baskısı - Maliyet artışları NATO - Kolektif savunma gücü - Teknolojik üstünlük - Üye ülkelerin desteği - Ukrayna ile iş birliği - Stratejik ittifaklar - Üye ülkeler arası görüş ayrılıkları - Lojistik sınırlamalar - Kamuoyu yorgunluğu - Finansal yükler - Koordinasyon zorlukları - Ukrayna’ya füze sevkiyatları - Türkiye’nin arabuluculuğu - Savunma sanayi artışı - Yeni üyelikler - Bölgesel istikrar projeleri - Rusya’nın tehditleri - Çin’in etkisi - Enerji krizi - İç siyasi baskılar - Askeri yayılma maliyetleri Türkiye - Diplomatik arabuluculuk - İnsani yardım kapasitesi - Bölgesel etki - Askeri üretim gücü - NATO üyeliği - Bölgesel gerilimler - Ekonomik baskılar - İç siyasi tartışmalar - Kaynak sınırlamaları - Tarafsızlık zorlukları - Barış görüşmeleri liderliği - İnsani yardım projeleri - NATO ile iş birliği - Bölgesel ittifakları güçlendirme - Enerji merkezi olma - Rusya’nın tepkileri - Ukrayna’daki istikrarsızlık - Bölgesel rekabet - Ekonomik yaptırımlar - İç güvenlik tehditleriSWOT Yorumu: Rusya’nın SWOT tablosu, topçu ve dron kapasitesiyle doğu Ukrayna’daki avantajını yansıtıyor. İşgal bölgelerindeki kontrol ve Çin ile ittifak, stratejik derinlik sağlıyor. Yine de, yüksek kayıplar ve ekonomik yaptırımlar operasyonel sürdürülebilirliği tehdit ediyor. Donetsk’teki ilerleyiş ve Türkiye’nin arabuluculuğu fırsatlar sunuyor, fakat Ukrayna’nın karşı taarruzları ve NATO’nun desteği risk oluşturuyor.
Ukrayna’nın SWOT tablosu, NATO ve ABD desteğiyle savunma kapasitesini ve toplumsal dayanışmayı öne çıkarıyor. Özel harekat birimleri ve uluslararası tanınma avantaj sağlıyor. Buna rağmen, altyapı hasarı ve personel eksikliği dayanıklılığı zorluyor. Patriot sevkiyatları ve AB enerji yardımı toparlanma fırsatları sunuyor, fakat Rus dron saldırıları istikrarı tehdit ediyor.
ABD’nin SWOT tablosu, küresel askeri gücünü ve teknolojik liderliğini yansıtıyor. Yaptırım kapasitesi ve NATO liderliği avantaj sağlıyor. Yine de, iç siyasi bölünmeler taahhütleri sınırlıyor. Ukrayna ile savunma anlaşmaları ve Türkiye’nin arabuluculuğu etkiyi artırıyor, fakat Rusya’nın misillemeleri risk taşıyor.
NATO’nun SWOT tablosu, kolektif savunma gücünü ve teknolojik üstünlüğünü vurguluyor. Ukrayna ile iş birliği stratejik ağırlık sağlıyor. Buna rağmen, görüş ayrılıkları koordinasyonu zorlaştırıyor. Füze sevkiyatları ve Türkiye’nin arabuluculuğu fırsat sunuyor, fakat Rusya’nın tehditleri risk oluşturuyor.
Türkiye’nin SWOT tablosu, diplomatik arabuluculuk ve insani yardım kapasitesini öne çıkarıyor. NATO üyeliği bölgesel etki sağlıyor. Yine de, bölgesel gerilimler manevra alanını daraltıyor. Barış görüşmeleri liderliği fırsat sunuyor, fakat Rusya’nın tepkileri risk taşıyor.
Yararlanılan / Esinlenilen Kaynaklar:www.mfa.gov.tr, www.msb.gov.tr, TASS, Reuters, BBC, The Guardian, Ukrinform, Al Jazeera, Euronews, Sputnik, Axios, UN News, Deutsche Welle, ISW, The Washington Post, The Times, Global Times, X Posts, RBC Ukraine, Le Monde, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Pravda